Blog

Cuinatur participa en una visita a Montpeller emmarcada dins del projecte ToNoWaste

Cuinatur ha visitat la ciutat francesa de Montpeller en el marc del projecte europeu ToNoWaste per a reduir el malbaratament alimentari. L’objectiu de la trobada era conéixer les solucions que s’estan implantant en altres territoris per a reduir el desperdici d’aliments, amb especial interés en analitzar les causes socials que intervenen en aquest procés a partir de l’intercanvi d’informació entre els responsables de les diverses entitats.

Cuinatur enceta el taller ‘Cuinant en Família’ amb l’objetiu de positivitzar les llegums entre els escolars

Cuinatur menjadors escolars saludables, ha encetat una nova iniciativa dins del seu projecte educatiu: “Cuinant en família”. Es tracta d’un programa que té com a objectiu que els xiquets i xiquetes es familiaritzen amb diversos grups d’aliments que els costa menjar com poden ser els llegums. El taller està dissenyat pel coordinador de cuiners, Eulogi Peiró, i està dividit en tres parts. El primer bloc consisteix en un mòdul de formació teòrica sobre el grup d’aliments esmentat, així com de les receptes a elaborar, el segon es centra en la part pràctica i l’elaboració de les receptes i el tercer, la degustació dels plats elaborats per part de l’alumnat i les famílies.

Cuinatur participa en el projecte ToNoWaste amb l’objectiu d’aconseguir solucions integrals per a reduir el malbaratament d’aliments

Una de les dates marcades al calendari de Cuinatur és el 29 de setembre, Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament d’Aliments. I és que des de sempre, un dels objectius de l’empresa de menjadors escolars ha sigut treballar per a aconseguir un millor aprofitament dels aliments. Per aquest motiu, Cuinatur s’ha implicat en el projecte ToNoWaste en el qual participen altres 20 empreses i institucions de 7 països, una iniciativa finançada per la Unió Europea i coordinada per la Universitat Jaume I. El projecte té una duració de 4 anys i pretén ser un punt de partida per a poder superar el desafiament del desaprofitament alimentari, però amb un enfocament multiactor i interdisciplinari, que considera no solament els desafiaments agronòmics, econòmics i ambientals i de model de negoci sinó també aspectes transversals com la psicologia e innovació social per a lluitar també contra les desigualtats socials i de gènere.

Cuinatur participa en un estudi sobre la transformació agroalimentària a València

Cuinatur ha participat en un estudi realitzat pel grup d’investigació de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (Ingenio), centre mixte del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre el sistema agroalimentari de la ciutat de València.

El treball realitzat per els investigadors Nancy Sarabia i Sergio Segura aborda desafiaments com el dret a la alimentació saludable i sostenible, una economia de proximitat i el canvi climàtic. Per a elaborar la seua investigació ha comptat amb iniciatives, actors i elements clau del procés de transició agroalimentària, entre els quals es troben Cuinatur, Cuinaterra, i el CEIP El Grau, un dels centres on Cuinatur gestiona la cuina i els menús.

Cuinatur enceta el programa de desdejunis saludables a les escoles

El CEIP Angelina Abad de Vila-real ha sigut el centre en el qual Cuinatur ha iniciat el programa ‘Desdejunis saludables’, una inciativa que té l’objectiu de mostrar als xiquets i xiquetes un model saludable de menjar i diferents opcions perquè les puguen posar en pràctica a casa, segons explica el coordinador de cuina de Cuinatur, Eulogi Peiró.

Cuinatur participa en la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible de Barcelona

Dos cuiners i una cuinera de Cuinatur, han participat aquest cap de setmana en l’experiència gastronòmica que s’ha realitzat amb motiu de la celebració de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible que organitza l’Ajuntament de Barcelona. Allí, Eulogi Peiró, Laura Almodóvar i Víctor Miralles han format part de l’equip de 18 cuiners i cuineres de la Xarxa Xefs 2030 que han elaborat un menú degustació amb aliments ecològics de temporada i de proximitat amb els mateixos productes que utilitzen als menjadors escolars.

‘Hortalizas Agapito’, l’essència i el sabor del camp a la taula

‘Hortalizas Agapito’ de Vall d’Alba concentra la sabiduria i l’essència del treball de tres generacions d’agricultors. Óscar García és ara el cap visible d’una empresa que va nàixer l’any passat per canviar la manera de comercialitzar els seus productes, però sense modificar res del treball diari als camps que han realitazat son pare i el seu iaio Agapito. Tomates, bajoques, pataques, cogombres, brocoli o carxofes, són algunes de les hortalises que produeix la firma als seus camps, i que ven a mercats de Saragossa, Valencia o Bilbao, però també directament al client. Una aposta que ha nascut “d’escoltar als consumidors, que cada vegada demandent més producte de proximitat i de venda directa”, diu Óscar.

Cuinatur ‘exporta’ el departament de I+D als menjadors escolars

Les receptes dels grans xefs també poden tindre el seu lloc als menús dels menjadors escolars. Així ho ha demostrat el departament d’I+D de Cuinatur, que ha traslladat a la cuina dels centres escolars el ‘Figatell de sèpia’, una recepta del prestigiós cuiner alacantí Miquel Ruiz, i que ha sigut adaptada als paladars dels xiquets i xiquetes.

BioQuimics, consciència ecològica

Quan s’escolta la paraula ‘ecològic’ o ‘ecologia’ potser la majoria de les persones canalitzen el seu pensament cap a la producció agroalimentària, el sector del reciclatge o, simplement, a la naturalesa. Però pocs, segurament, ho relacionen amb la indústria de productes de neteja.