Desdejuni saludable a l’escola.
Desdejuni saludable a l’escola.

Desdejuni saludable a l’escola.

El CEIP Angelina Abad de Vila-real ha sigut el centre en el qual Cuinatur ha iniciat el programa ‘Desdejunis saludables’, una inciativa que té l’objectiu de mostrar als xiquets i xiquetes un model saludable de menjar i diferents opcions perquè les puguen posar en pràctica a casa, segons explica el coordinador de cuina de Cuinatur, Eulogi Peiró.

L’activitat planteja el menjador com un espai formatiu on els comensals descobreixen i proven nous sabors i noves receptes, “però sempre a través del joc, del diàleg, del pacte, de l’explicació”, diu Peiró, qui assegura “que si no se’ls explica el que estem fent cada dia al menjador escolar, no té sentit l’activitat”. Al respecte, Eulogi explica que “no s’han d’eliminar de cop els hàbits que tenen, però si donar una formació, una educació cap a un model alimentari més saludable”.

En aquest sentit, durant la setmana, els alumnes de 4at curs del col·legi Angelina Abad han fet una degustació d’un desdejuni saludable que consistia en un batut de plàtan amb iogurt, una coca mal feta amb carabassa, fruita trossejada cacau i una granola casolana amb cereals variats i integrals i fruits secs. “És una manera d’aportar noves opcions als menjars que fan cada dia a casa”, assenyala Peiró.

El coordinador de cuineres i cuiners entén que del que es tracta és de jugar amb alternatives saludables i que siguen paregudes al que més els agrada als infants. Peiró explica, per exemple, que “amb aquests desdejunis pretenem que els xiquets i xiquetes es vagen familiaritzant amb productes i menús saludables i per exemple, a poc a poc, vagen substituint els lactis ensucrats per iogurts naturals, es consciencien de menjar fruita o substituir la brioixeria industrial, en aquest cas, per una coca mal feta amb carabassa, que substitueix el sucre, i al mateix temps introduïm una verdura de temporada, la qual els aporta diferents nutrients i propietats que aporta aquesta verdura”.

La coordinadora de monitores i monitors, Garbiñe Oyanguren, explica que “quan els expliquem de qué està feta la coca se sorprenen, així que els ensenyem la recepta per a que puguen fer-la a casa”. u Oyanguren ha explicat també que “s’ha triat el plàtan per elaborar el batut pel potassi que conté, un mineral que va molt bé per als xiquets i xiquetes que fan molt d’exercici, ja que tal com els hem explicat els ajuda a reduir el risc d’enrampades i estirades a les cames”.

Cuinatur espera que enguany, amb la normalització de la pandèmia, “els xiquets tornen altra vegada a connectar amb el menjador de l’escola, i es puga crear un vincle emocional per a que positivitzen eixe espai i al mateix temps normalitzen la ingesta de diversos aliments, que si no fos així, no optarien”.

Un altra de les activitats previstes és la degustació per a les famílies, “amb l’objectiu de que coneguen el nostre menú, el producte, la filosofia, el perquè de tots els plats, etc.”, diu Peiró qui conclou que “el que pretenem no és trencar el model sinó adaptar-lo a la nostra filosofia”.