Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible de Barcelona.
Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible de Barcelona.

Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible de Barcelona.

Dos cuiners i una cuinera de Cuinatur, han participat aquest cap de setmana en l’experiència gastronòmica que s’ha realitzat amb motiu de la celebració de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible que organitza l’Ajuntament de Barcelona. Allí, Eulogi Peiró, Laura Almodóvar i Víctor Miralles han format part de l’equip de 18 cuiners i cuineres de la Xarxa Xefs 2030 que han elaborat un menú degustació amb aliments ecològics de temporada i de proximitat amb els mateixos productes que utilitzen als menjadors escolars.

Va ser al parc de la Barceloneta on desenes de famílies es van convertir en comensals d’una proposta que “tenia com un dels objectius principals donar visibilitat a les diferents iniciatives sostenibles i saludables que existeixen als menjadors escolars on treballem els cuiners i cuineres membres de la xarxa” explica Eulogi Peiró. El cuiner assenyala que “la xarxa prioritza una alimentació saludable rica en proteïnes vegetals, reduint el consum de proteïna d’origen animal, al mateix temps que aposta per un model alimentari que prioritza la compra directa als productors locals i la implementació d’un nou receptari saludable i sostenible”, explica Eulogi Peiró.

Els cuiners i cuineres van estar acompanyats en tot moment dels productors que els van abastir de verdures, hortalisses, oli i vi fet que va propiciar que els assistents pugueren conèixer de primera mà l’origen dels productes que consumeixen, molts d’ells ecològics.

El menú que va preparar l’equip de cuiners pot formar part del menú de tardor de qualsevol de les escoles que ja apliquen aquesta filosofian als seus menjadors: Una crema de moniato amb gírgola de castanyer del bolet ben fet; amanida de crudités amb magrana i vinagreta de taronja; hamburguesa de cigrons amb salsa d’espinacs i alls tendres i pastís de remolatxa amb salsa de garrofa.

Eulogi Peiró, assegura que “la idea és anar creant xarxa i participar en noves propostes gastronòmiques que donen visibilitat al nostre model i anar conscienciant a la societat de la necessitat de canviar els hàbits alimentaris”.

Cuinatur gestiona actualment les cuines de prop de 30 centres educatius en els qual ja s’implanta el nou model d’alimentació salua