‘Cuinant en Família’:  Com positivitzar les llegums entre els escolars
‘Cuinant en Família’: Com positivitzar les llegums entre els escolars

‘Cuinant en Família’: Com positivitzar les llegums entre els escolars

Cuinatur menjadors escolars saludables, ha encetat una nova iniciativa dins del seu projecte educatiu: “Cuinant en família”. Es tracta d’un programa que té com a objectiu que els xiquets i xiquetes es familiaritzen amb diversos grups d’aliments que els costa menjar com poden ser els llegums. El taller està dissenyat pel coordinador de cuiners, Eulogi Peiró, i està dividit en tres parts. El primer bloc consisteix en un mòdul de formació teòrica sobre el grup d’aliments esmentat, així com de les receptes a elaborar, el segon es centra en la part pràctica i l’elaboració de les receptes i el tercer, la degustació dels plats elaborats per part de l’alumnat i les famílies.

La novetat d’aquesta iniciativa és que participa tota la família, així xiquets i xiquetes comparteixen experiència amb els seus pares i mares. Les dos primeres fases les realitzen els alumnes sols i és en la tercera quan ja s’incorpora la resta de la família. Eulogi Peiró assenyala que la posada en pràctica d’aquest taller “és una manera d’invertir el procés amb la finalitat de positivitzar aquest grup d’aliments que els costa més menjar, ja que si s’involucra a l’alumnat en el procés creatiu se sentiran més identificats i, potser, es puga aconseguir que se les mengen, ja que no les veuen com una cosa imposada”.

La classe pràctica es realitza al centre educatiu. “Ho fa tot l’alumnat, des de les elaboracions prèvies a la presentació a les famílies, amb una xicoteta explicació del procés d’elaboració que ajude a entendre i interioritzar les receptes”, explica Peiró. El primer taller d’aquesta nova iniciativa de Cuinatur es va realitzar al CEIP Angelina Abad de Vila-real. Les receptes que es van preparar van ser croquetes verdures i fesols blancs amb allioli de carabassa, truita de cigrons, coca d’oli amb cigrons i llevat natural. Aquestes receptes estan incloses dins del menú que té establert Cuinatur per als diferents centres escolars, i “per tant si aconseguim que normalitzen aquest tipus de receptes, els costarà menys acceptar-les, perquè d’alguna manera incloem l’alumnat en el procés de decisió i creació del menú”, diu Eulogi.

El coordinador de cuiners de Cuinatur assenyala que l’experiència “va tindre molt d’èxit i, especialment, les croquetes de llegums que van sorprendre per la seva originalitat i sabor”. La posada en pràctica d’aquesta iniciativa no s’acaba a l’escola, ja que totes les receptes són facilitades a les famílies perquè les xiquetes i xiquets puguen elaborar-les a casa i siguen els mestres dels seus pares. Al llarg del curs el taller es desenvoluparà a altres centres educatius on Cuinatur gestiona la cuina.