PROVEÏDORS

PROVEÏDORS

POLÍTICA DE

SELECCIÓ

DE PROVEÏDORS

Una correcta política de selecció de proveïdors és imprescindible per a assegurar un desenvolupament sostenible i una gestió ètica en la cadena de subministrament.

Tots els productes que adquirim en Cuinatur se seleccionen tenint en compte una sèrie de criteris que garantisquen una minimització del risc ambiental, social i econòmic associat al seu consum.

FRUITES, VERDURES I HORTALISSES
Actualment el 100% de les verdures i hortalisses del nostre menú són fresques, de temporada i majoritàriament de producció ecològica i de proximitat. Comprem a majoristes del mercat d’abast, xicotetes tendes minoristes locals però principalment fem compra directa a productors, com La crisopa coop.v. (Camp de Túria – Horta nord).

ARRÒS
L’arròs que utilitzem és de producció ecològica i el comprem a Riet-Vell, una empresa que pertany a l’ONG SEO / BirdLife, l’organització pionera de la conservació de la natura i la biodiversitat a Espanya. El comprem blanc i també integral, es a dir, arrós parcialment mòlt, ja que té més valor nutritiu per què el segó conté molts elements com la fibra alimentària, vitamines B1 (tiamina), vitamines B2 (riboflavina), B3 (niacinamida), vitamina D, ferro, magnesi, calci i potassi que es perden amb la mòlta que experimenta l’arròs blanc. L’arròs integral també conserva el germen, que aporta proteïnes i àcids grassos.

PEIX
El peix fresc que servim és 100% salvatge (no de piscifactoria), de llotges properes i pescat amb técniques sostenibles (cèrcol front arrossegament) i ens el subministra perfèctament desespinat des de fa més dei 10 anys Pescados y mariscos A.M. de Vinaròs.
També donem peix congelat amb certificació de sostenibilitat MSC descartant aquells que estan molt a dalt en la cadena tròfica (tonyina, emperador…) i els que provenen de molt lluny o de zones molt contaminades (panga, perca…)
La Societat espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) aconsella donar prioritat al peix enfront a la carn o els ous. S’aconsella, per al menjar servit al menjador escolar, un mínim de 8 racions mensuals i incloure peix blau. Cuinatur, a més de respectar el nombre de racions recomanables, ofereix peix fresc, al menys un dia a la setmana, i peix blau al menys dos vegades al mes.

CARN

Oferim carn fresca i de qualitat, procedent de les muntanyes de l’interior de Castelló, recolzant xicotets productors rurals de carn de criança natural i ètica com Carn Natural Coop. V. de Morella (Els Ports), que ens elabora les hamburgueses i mandonguilles sense afegir conservants ni additius químics.
Oferir carn fresca i de qualitat és un dels punts diferencials de Cuinatur. La carn ens aporta proteïnes però també greixos saturats que cal controlar. Per això limitem el consum de carn roja (porc i vedella) a una vegada per setmana i els derivats carnis (els elaborats amb carn picada com hamburgueses, llonganisses o mandonguilles) a un màxim de dos vegades al més.

IOGURT, FORMATGES I BRULL
Els nostres proveïdors lactis son xicotetes empreses locals que ens elaboren formatges, iogurt i brull fets amb llet de cabra i ovella com Masia els masets de la Torre d’En Besora o Quesos de Catí COOP.V.

Els productes lactis ens aporten calci i vitamina A però, al igual que la carn, cal limitar el seu consum perquè també ens aporten greixos saturats i el seu abús ens por provocar prejudicis per a la salut. Per això és important que els lactis de una dieta saludable siguen de qualitat.

LLEGUMS
Els llegums, mesclades amb cereals, son una font excel·lent de proteïna vegetal. S’aconsella, per al menjar servit al menjador escolar, entre 6 i 8 racions mensuals, encara que ( al igual que ell peix o les verdures) no és un dels aliments preferits pels escolars. Per això cal ser imaginatius i fer plats variats i atractius.
El nostre territori no és productor de llegums, però podem aconseguir producte de qualitat en altres zones de l’Estat i així evitar el transport quilomètric i les greus conseqüències mediambientals que ocasiona, encara que no sempre aconseguim que siguen de producció ecològica.

OLI
L’oli d’oliva és un dels aliments principals de la dieta mediterrània. En Cuinatur només utilitzem oli d’oliva verge per a cuinar i oli de girasol alt oleic per a fregir. El nostre proveïdor és la Cooperativa Agrícola Sant Pau d’Albocàsser, a la comarca del Maestrat, on encara es conserva un important patrimoni natural d’oliveres mil·lenàries.

PA
Treballem amb forns tradicionals de proximitat a cadascun dels centres que gestionem. També oferim la possibilitat de consumir pa ecològic semi-integral del Forn del Parral, de la Serra d’Engalcerà (Plana Alta) almenys un dia a la setmana.

PASTA
Els hidrats de carboni es troben, principalment, en el pa, la pasta, els cereals, l’arròs, les pataques i els llegums.
Els nostres macarrons i espaguetis són integrals i de producció ecològica i ens els produeix Riet Vell. Els fideus i espirals ecológics els comprem a Pastas Romero a Daroca, Saragossa. Els experts en nutrició recomanen que la ingesta de calories diàries procedents dels hidrats de carboni hauria de ser, al menys, del 50% del total consumit.

OUS
L’ou és un aliment que destaca per la qualitat de la seva proteïna, el seu perfil de greixos saludables i totes les vitamines (A, B, D i E), minerals (sodi, zinc …) i antioxidants que conté. S’aconsella, per al menjar servit al menjador escolar, entre 4 i 8 racions mensuals i els més naturals i saludables son els frescs. L’única precaució, per evitar el risc de salmonel·losis, és cuinar-los a una temperatura igual o superior als 75 graus. Huevos Sales ens prové els ous de la granja que té a Les Useres.

SAL
Cuinatur només utilitza sal marina sense refinar i ecològica del parc natural del delta del Ebre produïda per Sal Altava.
El cos necessita mantenir en equilibri la relació potassi/sodi, i un excés de l’un esgota les reserves de l’altre. El cert és que la sal que es fa servir actualment, la sal de taula que podeu trobar a qualsevol supermercat, és un producte altament refinat que ha perdut la majoria de propietats. És preferible la sal marina sense refinar ja que conté iode, magnesi i quasi tots els oligoelements que el cos necessita.

XOCOLATA
Per conscienciar als xiquets i xiquetes dels valors ètics i mediambientals del comerç just, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional organitzem una xocolatada solidaria amb cacau d’Intermón-Oxfam.

Quant a l'autor

Cuinatur administrator