El personal de cuina i menjador de Cuinatur dels col·legis Mare Nostrum i El Grau de València, i Cervantes d’Alboraia ha participat en els tallers de la quarta fase del projecte ‘La Sostenibilitat al plat’
‘La Sostenibilitat al plat’ és una iniciativa que desenvolupa el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (Cerai), amb el qual es pretén introduir els criteris de sobirania alimentària i proximitat en el menú dels menjadors escolars.
El taller ha sigut impartit per la cuinera Marta Feliu que ha iniciat els cuiners i cuineres dels tres centres educatius en la realització de tècniques de cuina sostenible i, al mateix temps, sensibilitzar-los en la importància d’assimilar el vincle entre l’alimentació, la producció d’aliments i l’entorn des d’un enfocament social i mediambiental. Així, Feliu ha traslladat la transcendència d’incorporar al treball diari conceptes com agroecologia, sostenibilitat, ecofeminisme, aliments de temporada, de proximitat i ecològics.
Dins d’aquest espai de formació, també se ha realitzat un taller de cuina amb l’elaboració de dos receptes vegetarianes, amb l’objectiu d’introduir més proteïna vegetal als menús escolars, tal i com recomana l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura(FAO) la guia per als menús escolars de la Generalitat Valenciana. En concret, es van elaborar dos receptes, pasta amb salsa bolonyesa i ametles, sense carn, i arròs al forn només amb llegums.
El projecte de Cerai es va iniciar en el curs 2016-2017 i es presenta com una aposta per a transitar cap als menjadors escolars sostenibles, en el qual està immersa tota la comunitat educativa, des de professorat, alumnat, AMPA, personal de cuina i monitors i monitores. Per a aconseguir el pas, es desenvolupen diferents espais de formació i reflexió als centres educatius dirigits als grups d’interés, i que giren entorn a tres punts com són el dret a una alimentació sostenible, justa i sana; els problemes de la restauració col·lectiva escolar; i la importància de caminar cap a la creació d’uns menjadors escolars més sostenibles.
El projecte que ha posat en marxa Cerai entén que el servei de menjar per a escoles sostenibles ha d’estar basat en tres principis sobre els aliments: que siguen frescos i nutritius, que la seua introducció s’identifique com el resultat d’un procés de negociació dut a terme en tota l’escola, i que es produïsquen localment respectant les seues variacions estacionals.
Quant a l'autor